Z tygodniowego przeglądu prasy dowiesz się m.in. jaki dochód rozporządzalny na członka rodziny należy osiągnąć w Polsce, aby zaliczyć się do klasy średniej. Ponadto, znajdziesz informacje o uruchomieniu pilotażowego programu szczepień w zakładach pracy i słabnącym poziomie motywacji do pracy wśród handlowców. A na zakończenie tygodniowego przeglądu prasy, mieszane doniesienia z branży gastronomicznej – z jednej strony oblężenie ogródków gastronomicznych przez klientów, a z drugiej strony… brak rąk do pracy.
Życzymy przyjemnej lektury!
"Polska klasa średnia". Masz dach nad głową i nie masz oszczędności? To się zaliczasz (Money.pl)
Według danych przedstawionych przez Polski Instytut Ekonomiczny w 2019 r. przynależność do tzw. klasy średniej gwarantował Polakom dochód na poziomie przynajmniej 1,5 tys. zł dochodu rozporządzalnego na członka rodziny. A zatem do klasy średniej zaliczało się np. małżeństwo zarabiające łącznie na czysto 3 tys. zł albo dwójka rodziców z dzieckiem o dochodzie łącznym 4,5 tys. zł miesięcznie. Klasa średnia w Polsce jest grupą liczną, zróżnicowaną i w porównaniu do swoich zachodnich odpowiedników generalnie biedną. Eksperci przyznają, że bardzo trafne jest powiedzenie, iż polską klasę średnią od bezdomności dzielą dwie raty kredytu. Więcej przeczytasz w artykule.
Ruszają szczepienia w firmach. Dworczyk: Dotąd zgłosiło się 900 przedsiębiorstw (Forsal)
W poniedziałek ruszył pilotażowy program szczepień w zakładach pracy, a wraz z początkiem kolejnego tygodnia rozpocznie się faza regularnych szczepień pracowników firm. Szef KPRM, p. Michał Dworczyk poinformował, że jak dotąd do programu zgłosiło się 900 przedsiębiorstw, którym udało się zebrać po co najmniej 300 osób chętnych do przyjęcia preparatu medycznego. Więcej szczegółów tutaj.
Co piąty handlowiec skarży się na niski poziom motywacji do pracy (PulsHR)
Z wyników badania Hybrydowy handlowiec zrealizowanego przez firmę HRK, wynika, że pandemia wyraźnie wpłynęła na spadek poziomu motywacji do pracy wśród handlowców. Jeszcze przed pandemią 60% pracowników zatrudnionych na stanowiskach związanych ze sprzedażą twierdziło, że są wysoce zmotywowani do realizacji wyzwań zawodowych. Aktualnie, tylko 34% ankietowanych twierdzi, że ma motywację na wysokim poziomie, 55% handlowców nie jest zadowolona z obecnego miejsca pracy, a aż 63% badanych planuje zmianę miejsca zatrudnienia w nadchodzącym półroczu. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.
Dane z kart płatniczych Polaków nie kłamią - gastronomia odżyła, ale… powstał nowy problem (Business Insider)
Pierwsze efekty stopniowego odmrażania gospodarki w branży gastronomicznej już są widoczne. Ekonomiści największego polskiego banku (PKO BP), potwierdzają to, co w miniony weekend było widać gołym okiem – po otwarciu ogródków gastronomicznych klienci banku ruszyli do restauracji, barów i kawiarni. Od wielkości rachunków opłaconych w minioną sobotę przy użyciu kart płatniczych wyższe wydatki konsumenckie obserwowano tylko w szczycie zeszłorocznego sezonu wakacyjnego. Z jednej strony to bardzo dobra wiadomość, bowiem otwarcie ogródków gastronomicznych może cieszyć klientów i restauratorów, ale ci drudzy mierzą się obecnie (oprócz kłopotów finansowych) z jeszcze jednym mankamentem, a mianowicie brakiem pracowników. Więcej szczegółów znajdziesz w artykule.