Początki Dnia Rybołówstwa sięgają roku 1984, wówczas to Światowa Konferencja ds. Rybołówstwa ustanowiła dzień 27 czerwca – Światowym Dniem Rybołówstwa. Święto to ma na celu zwrócenie szczególnej uwagi i podkreślenie skali zagrożenia wynikającego z problematyki kurczących się – z powodu zachodzących zmian klimatycznych i nadprogramowej eksploatacji – naturalnych zasobów mórz oraz oceanów.
Świadomość i stan wiedzy społeczeństwa dotyczące ekosystemu są priorytetowe na co dzień, gdyż dzisiejsze zachowania znajdą odzwierciedlenie w przyszłości. Dlatego w tym dniu, na szczególną uwagę zasługuje edukacja społeczeństwa i podkreślenie, że zasoby naszych wód są ograniczone i tylko dzięki racjonalnej gospodarce będziemy mogli w przyszłości dokonywać połowu ryb. Jednym z głównych problemów i stosunkowo powszechnym zjawiskiem w rybołówstwie są tzw. przyłowy, czyli nadmierne wykorzystanie zasobów morskich. Nieodpowiedzialność i lekceważenie tej kwestii może w niedalekiej przyszłości prowadzić do poważnych problemów na tle ekonomicznym. Intensywne połowy czy też łowienie do sieci przypadkowych gatunków skutkują wyginięciem wielu gatunków ryb. Istnieje także szczególnie szkodliwe zjawisko, związane z nielegalnym połowem – według szacunków stanowią one około 50% ogółu. Zrównoważone zarządzanie zasobami rybnymi stanowi dość znaczący problem – gdyż trudno utrzymać wszystkie wskaźniki na podobnym poziomie – tj. utrzymać dotychczasowe zatrudnienie w przemyśle rybnym i zaspokoić potrzeby konsumentów – przy zachowaniu równowagi ekologicznej.
Światowy Dzień Rybołówstwa to nie tylko międzynarodowe święto ryb, ale także wszystkich ludzi zatrudnionych w tej branży. Dlatego warto pochylić się nad najbardziej kluczowymi zawodami tej branży i przyjrzeć się sytuacji zatrudnieniowej zarówno z punktu widzenia pracodawców jak i pracowników.
Prognoza zapotrzebowania na zawody określona na podstawie wyników badania Barometr zawodów jako najbardziej deficytową grupę zawodów w tej branży wskazuje – przetwórców mięsa i ryb.
Mapa 1. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców – przetwórcy mięsa i ryb
Źródło: www.barometrzawodow.pl
Transkrypcja do Mapy 1. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców w 2022 r. - przetwórcy mięsa i ryb (PDF, 120 KB)
Deficyt poszukujących pracy został określony dla zdecydowanej większości powiatów województwa pomorskiego. A najczęstsze przyczyny deficytu to brak chętnych do podjęcia zatrudnienia z uwagi na niski prestiż zawodu, mało atrakcyjne wynagrodzenia oraz specyfikę pracy, tj. zmianowość, pracę w trudnych warunkach, a także w niskich temperaturach.
Nieco mniejszym deficytem charakteryzuje się grupa zawodów pracownicy przetwórstwa spożywczego, do której zalicza się, m.in. operatora urządzeń przetwórstwa ryb.
Mapa 2. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - pracownicy przetwórstwa spożywczego
Źródło: www.barometrzawodow.pl
Transkrypcja do Mapy 2. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców w 2022 r. - pracownicy przetwórstwa spożywczego (PDF, 120 KB)
Deficyt kandydatów został określony dla 8 powiatów województwa pomorskiego. A jako przyczynę określono brak chętnych do pracy z uwagi na zmianowość, trudne i ciężkie warunki pracy, a także zatrudnienie w oparciu o umowy cywilnoprawne i brak stabilnych warunków zatrudnienia.
Natomiast problemów ze znalezieniem pracy nie powinni mieć rybacy, gdyż na podstawie analizy otrzymanych wyników badania, w większości powiatów województwa pomorskiego popyt zrównoważy podaż.
Opracowano: Wydział Pomorskiego Obserwatorium Rynku Pracy, WUP w Gdańsku