Przejdź do zawartości

Portal Pomorskiego Obserwatorium Rynku Pracy

porp.pl

Dzień Piekarza

Drukuj
Data aktualizacji: środa, 4 maja 2022

4 maja to święto zawodów związanych z ogniem, m.in. piekarzy.  Bezsprzecznie można uznać, że podstawową cechą pracy piekarza jest praca w porze nocnej. To właśnie dzięki ich pracy, od wczesnych godzin porannych możemy kosztować świeże i pyszne pieczywo, gdyż kiedy my śpimy oni wypiekają nasze przysmaki na poranne śniadanie.

Jak wygląda dzień pracy?

Dzień pracy piekarza zaczyna się około osiemnastej, a swoją pracę rozpoczynają od mieszania ciasta na chleb, wymagającego niekiedy czasu przeznaczonego na obróbkę. Ponadto pobierają składniki zgodnie z ustaloną recepturą, kalibrują wszystkie parametry, tj. temperaturę wody, mąki, a także powietrza w piekarni. Każde odchylenie i zachwianie precyzji, nawet jednego z elementów stanowi element składowy jakości produktów. Zapewnienie perfekcyjnej jakości wypieków, oczekiwanej przez klientów wymaga więc niezwykłego wyczucia i ogromnej dbałości o każdy, nawet najmniejszy szczegół.

Brakuje kandydatów do pracy

Piekarze należą do zawodów trudnych i wymagających ogromnej dyspozycyjności w porze nocnej, dlatego też aktualna kadra zatrudniona w zawodzie nie zapełnia wszystkich wakatów w piekarniach. Zdaniem ekspertów badania Barometr zawodów w większości powiatów województwa pomorskiego w zawodzie dostrzega się problem z pozyskaniem kandydatów, a przyczyną jest słabe zainteresowanie zawodem wśród osób młodych, brak osób z doświadczeniem zawodowym, umiejętnościami czy predyspozycjami.

Mapa 1. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców w 2022 roku - piekarze
Mapa 1. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców w 2022 roku - piekarze

Źródło: barometrzawodow.pl

Transkrypcja danych do Mapa 1. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców w 2022 roku - piekarz (PDF, 120 KB)
 

Ponadto kandydaci muszą również posiadać dobry stan zdrowia i nie mogą mieć przeciwskazań do wykonywania tego zawodu. Deficyt kandydatów wynika także z charakteru pracy, tj. pracy w porze nocnej oraz ciężkiej, fizycznej i w trudnych warunkach pracy. Ponadto przewiduje się wzrost zapotrzebowania na piekarzy wynikający ze wzrostu świadomości konsumenckiej na zdrową żywność i chęć dbania o dobry stan zdrowia poprzez dostarczanie wysokiej jakości, świeżych i nieprzetworzonych produktów.  

Opracowanie: Wydział Pomorskiego Obserwatorium Rynku Pracy, WUP w Gdańsku

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij w przycisk AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU.